Stort.

Förstår att många av er hade reagerat genom skrik eller kanske gråt. Men jag som i princip är kändis, fick spela cool.
 

Full fart

Nu är man direkt inslängd i heltluften och man börjar komma in i tempot igen.
Faktiskt kul att komma tillbaka till skolan och komma in i studierna igen. Om man trodde att det skulle bli en lugn start, så hade man fel. Full fart direkt med helt nya kurser och nya ämnen.

Kul att se alla nya studenter som börjat. All spänning, förväntan och förhoppning. Jag tycker själv det är helt galet att der redan gått 8 månader sedan jag startade utbildningen. Tiden går så otroligt fort och jag tror att hela utbildningen kommer att flyga förbi.

Denna delkursen handlar mycket om förundersökning och vad som händer från att ett brott har begåtts, till att huvudförhandling inleds.
 
Föreläsning om Perception. Inte Inception.
 
 
Lite finläsning i biblioteket. Dock ganska slut efter vapenlektion, så blev mycket slumrande.
 
 
Fina grabbar på väg till lektion.

Första gången.

Idag gjorde jag någonting för första gången som jag både sett fram emot, och fruktat.
Idag fick vi nämligen skjuta skarpt för första gången.
 
Jag har en otrolig respekt för vapen, då jag vet att det kan gå riktigt fel. Inte bara när det gäller skador och dödsfall, utan att ett misstag kan kosta dig platsen på skolan. Så det är självklart att man är lite nervös.
 
Vi hade flera lektioner i första termin där allting övades in. Allt från säkerhet till hur du skall handskas med vapnet. Och idag var det alltså dags att bli av med oskulden. Det var faktiskt inte så farligt, men väldigt häftigt. Det är en väldig kraft i något så litet, och man måste vara säker vart man siktar den.
 
 

Nyshoppat.

Nyshoppat är det, men inga skor eller kläder.
Vid denna tiden på året så drar footballen äntligen igång! Tyvärr innebär det en smärre dipp i privatekonomin.
Men eftersom jag är så duktig med mina pengar, så får man unna sig själv lite.
 
Just när NFL drar igång så kommer även nya Madden NFL 13 ut, vilket måste köpas.
498kr tycker ändå jag är ett överkomligt pris.
 
 
 
 
Sen är det ju så att alla NFL-matcher sänds inte på svensk TV, vilket gör att man måste betala för att se dem online. Som tur är så har NFL själva ett grymt system för detta. Tyvärr kostar det lite.
Men som jag skrev innan så får man unna sig lite.
1899kr för hela säsongen + slutspel.
 
 
 

Semestern är över.

Idag är officiellt sista kvällen på min ledighet.Måste säga att denna sommaren har gått så otroligt snabbt. Men den har varit väldigt bra.
 
Började ju direkt efter skolan slutat på polisstationen i Nacka där jag satt som passhandläggare. Ett roligt, men väldigt stressigt jobb. Just under sommaren är det som allra mest passansökningar och det märks verkligen. En 30 minuters rast var absolut max under en arbetsdag som ibland slutades efter nio på kvällen.
Men har lärt mig en massa bra saker, och framförallt träffat många intressanta människor.
 
Sista veckan fick jag min efterlängtade semester. Det blev åtta dagar hemma på västkusten. Det var helt underbart att få träffa familjen och vänner. Självklart har det varit många att träffa men är ändå nöjd.
 
Imorgon är det dags för en ny termin på skolan!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tröttsamt.

Jag har det så jobbigt på min semester. Hoppas ni tycker synd om mig.
 
 

The good life

Nu sitter jag här nere på västkusten och njuter av min semester. Semesterskägget börjar kännas av och jag har inte ett bekymmer i världen.
Dock kan jag inte säga att den har varit säskilt lugn hittills. Det finns många människor man vill och måste träffa. Jag klagar inte självklart, jättekul att träffa alla!
Diekt på lördagen när vi kom ned var det middag hos Ellas pappa med hela lägenheten full. I söndags var det dags för släktkalas för min kära kusin som fyllde år. Tillslut igår var det en liten grillkväll här ute i Onsala med lite vänner och ikväll blir det middag hos Ellas mamma.
Som den grillmästare man är så blev det självklart gudomligt. Blev även lite badande i badtunnan under natten.
 
 
 

Katt.

Har kommit på att vår kära lille katt är överintresserad av sminkning.
Varje dag Ella sitter och sminkar sig, sitter han troget och tittar på. Insuper all kunskap han kan, tills den dagen han får sminka sig själv. Tycker han är lite för ung än för att sminka sig själv, men vid fyra månader så kanske han får testa.
 
 
 
Vi har även börjat testa att ha honom i koppel. Han tycker det är superkul och bryr sig inte det minsta om det. Skall ju ta med honom till västkusten på lördag så tänkte att det kunde vara kul för honom att vara ute lite. Så ser ni någon gå på stan med en katt hasandes i asfalten, så kan det vara vi.
 
 
 
Här är vår lilla puma.
 

Intresserad av att bli Polis?

Nu är det dags att söka till Polishögskolan!

Antagningen är emellan 15 Augusti och 15 September.
Jag tänkte jag skulle göra ett inlägg om just antagningen, om vad som är bra att tänka på och kanske ett och annat tips på vägen.
 
 
 
Nu är det ju så att själva antagningsprocessen har ändrats sedan jag sökte till PHS, men mycket är fortfarande sig likt.
 
De största förändringarna är:
- Det räcker nu med att vara 18 år för att söka (innan var det 20 år)
- Det första myndighetssamtalet samt språktest har helt tagits bort.
- Alla fysiska moment ligger på samma nivå oavsett kön.
 
Det första du behöver göra, är att se att du är behörig att söka.
Dessa kriterier måste du uppfylla för att komma in på PHS.
Vissa av dessa kan kännas självklara, medans andra är lite mer svåra att förstå varför dem behövs.
Dock är det så att alla dessa kriterier tycker jag verkligen är ett minimum för att klara sig.
Lyckas man på något sett fuska till sig något av dessa, så kan jag lova att det kommer slå tillbaka när du väl kommer in på skolan.
 
När du har gått igenom kriterierna och känner att du kan pricka av varenda en utan problem är det dags att skicka in en ansökan. En ansökan skickar du lättast in via nätet, och det hittar du här.
Jag tänker inte gå in så mycket på ansökan, då det egentligen säger sig självt. I grund och botten är detta likadant som att söka ett jobb. Du skickar in ett CV och ett personligt brev och hoppas att du blir kallad.
 
Hur skall man vara då? Vad vill dem höra?
Det finns egentligen bara ett svar på det, och det är att du skall vara dig själv.
Försöker du porträttera någon eller något du inte är så kommer det i slutändan att lysa igenom ändå.
 
Om jag skall ge något tips, till er som undrar vad man skall göra innan sökningen för att öka sina chanser. Så är det att ta er tid att skaffa erfarenhet. Då menar jag inte bara inom jobb, utan även livserfarenhet.
Åk iväg och res, testa olika sorters jobb, testa på att volontärjobba. I slutändan så är det hur mogen du är som person och vad du har för erfarenhet från livet som gör att du kommer in eller inte.

Glöm inte heller att du måste genomföra ett simtest innan du kommer på fystestet. Det får du genomföra själv på närmaste simhall här är blanketten.
 
Är det så att din ansökan verkar intressant och de rekryteringsansvariga känner att du är konkurrenskraftig så kallas du till ett fystest. Detta är för att kolla så att du ligger på den minimun nivå som man satt för att ta sig in på PHS.
Jag skulle inte se detta som något stort fyshinder. Skall du läsa till polis så är ju fysiken en relativt stor del. Inte direkt att du måste vara bitig som en tjur, men du skall ha en bra grundfysik och vara van vid träning. Det är ju självklart inte så att testerna och träningen slutar där. Det är något som följer med dig under hela utbildningen.
 
Det finns fyra delar av fystestet, här är lite förklaring och Polisens egna instruktionsfilmer.

 Harres test
Detta provet är designat för att testa din koordinationsförmåga, explosivitet och rörlighet.
Höjden är på 80cm  och maxtiden är 16 sekunder.
Tips: Gör upp banan utomhus eller hyr en lokal. Övning ger färdighet.
 
 
 
 
 
Styrkeprov
Detta testet är något som tyvärr flera av tjejerna på min omgång hade problem med. Det är en 77 kilo tung docka, som man skall lyfta upp och sedan "bära" 15 meter. Själva hasandet brukar inte vara något problem. Problemet brukar sitta i när man skall från hukat läge till stående.
Tips: Öva marklyft och bålstabilitet. Försök hitta en kompis att öva på som väger ungefär så mycket som dockan
 
 
 
 
 Löpning, Coopers test
Detta är helt enkelt löpning. 2 km skall man springa, och du skall göra det under 10,15 minuter (den konstiga tiden har antagligen att göra med att det är mitt emellan vad killarnas och tjejerna hade innan de ändrade)
Tips: Löpning kommer du behöva ha i dig. Brukar du inte löpa så är det dags att börja. Det är inget som trappas ned under utbildningen, tvärt om.
 
 
 
 
Simprov
Detta simtest är enkelt om du är en van simmare. Känner du inte att du är riktigt lika van vid vatten som Michael Phelps så är det nog dags att öva. Du skall simma 150 meter bröstsim, 25 meter ryggsim utan armtag. Sedan skall du dyka ned i vattnet och hämta en docka på 1,5 meters djup och sedan bogsera den 10 meter.
Tips: Övning, övning, övning. Det enda du behöver göra är att åka till en simhall och öva. Även om du lyckas fuska till dig ett intyg så är det bara du som förlorar på det. Det är obligatoriska simtest i skolan som är svårare än detta.


 
 
Är din önskan konkurrenskraftig, och du lyckats ta dig igenom fystesterna så kan du bli kallad till rekryteringsmyndigheten f.d. Pliktverket.
Detta pågår i två dagar och är den absolut viktigaste, och svåraste delen av ansökningen.
Dagarna är uppdelade i fyra delar. Dessa delar kommer inte nödvändigtvis i denna ordning.
Allmänt begåvningstest, medicinsk undersökning, psykologsamtal samt Intervju.
 
Det allmänna  begåvningstestet är ett datorbaserat test, mycket likt MENSAs tester för att mäta IQ. Är du inte van vid liknande tester, så är mitt tips att du testar att göra andra tester på nätet. Ett annat tips är att hålla din hjärna aktiv med annan sorts hjärngympa, t.ex. sudoku, schack m.m.
 
Den andra delen är den medicinska undersökningen. Den kan du läsa mer om här.
 
Tredje delen är ett psykologsamtal. Här pratar man i ungefär en timma med en psykolog. Man går igenom väldigt mycket. Allt ifrån din bakgrund och uppväxt, till dina värderingar och dina attityder. Även om många vill ha tips om vad man skall säga här, så finns det inget facit. Det är du själv som måste tala från ditt egna hjärta. Har du inte riktigt koll på allt så är tips att sätta sig ned och fundera på sina egna värderingar och inställningar. Även gå igenom sitt liv och sin uppväxt och rannsaka sig själv.
 
Den fjärde och sista delen av de här två dagarna är den beryktade intervjun. Denna intervju pågår i ungefär en timma och hålls av två utbildade poliser, en man och en kvinna. Många tycker att detta är den läskigaste delen av hela ansökan. Till viss del kan jag förstå dem, men i slutändan är det bara en intervju om dig. Deras jobb är inte att bryta ned dig. Deras jobb är att se om du passar för polisyrket. Är du säker i dig själv och känner att du känner dig själv såpass bra så kommer inte den här intervjun vara jobbig alls.
 
 
Med ansökan det vill säga. Men tänk på en sak. Bara för att du inte kommer in första, andra eller tredje gången så betyder det inte att du inte passar som polis. Det kan helt enkelt vara så att man tycker att vissa saker behöver arbetas på för att vara konkurrenskraftig. Har du kommit hela vägen till rekryteringsmyndigheten och genomfört testerna där, så kan du begära ut ett uttalande från såväl psykolog som poliser.
 
 
och kämpa på! Har ni några frågor så är det bara att ställa dem i kommentarsfältet här under.
 
 

Tisdag

I Tisdags hade jag pappa på besök. Det var så fint väder på kvällen så vi bestämde oss för att ta oss ned till sjön för ett litet kvällsdopp. Helt underbart kan jag lova!

Blev en riktig tjockiskväll med massor av tacos, glass och bullar. Inte för att jag klagar direkt, men du är inte i toppform efter du tryckt i dig 23 kg onyttigheter.
Jag tog en fin bild på hela kalaset, men på något vänster lyckades min telefon ta bort den av sig själv. Tycker att dessa smartphones börjar bli lite för smarta nu..
 

Det fulaste som finns

Tänkte jag skulle skriva ett inlägg om det fulaste jag vet. Rasism. Ett inlägg räcker inte för att beskriva vad jag tycker om rasism, men kände att jag läst så mycket på sistone så jag behövde skriva något.

Jag har aldrig riktigt förstått mig på hat. Tycker att hat är ett så otroligt starkt ord, och har aldrig riktigt förstått hur man kan hata en annan människa utan att känna den, eller dens gärningar. Finns det någon människa som förtjänar att bli hatad för någonting han själv inte har kontroll över?
Skall jag bli hatad för att jag har det sämre? Skall jag bli hatad för att jag har en annan hudfärg? Skall jag bli hatad för att folk generaliserar?

Jag ser mig själv som en ganska lugn person. Men om det är något som kan få mitt blod att koka så är det när folk uttalar sig rasistiskt.

Varje person är lika mycket värd. Oavsett om de är uppvuxna på Lidingö eller i Bergsjön, Sverige eller Somalia. Varje person har rätt att bli respekterad som människa oavsett härkomst.

Alla människor skall dömas efter sina egna gärningar, inte andras.
Sluta dra alla över en kant och sluta hata.


Dopp i sjön

Eftersom Ella jobbade i lördags, så var jag tvungen att underhålla mig själv hela dagen.
Efter att jag hade tröttnat på att ligga i sängen och tycka synd om mig själv så tog jag mig ner till sjön. Det var riktigt härligt väder så jag var ju tvungen att få lite sol på min lakansvita kropp.
 
Tyvärr tycker jag det är väldigt fint att vara solbränd, så jag är tvungen att få min dos av sol.
Jag respekterar dem som inte vill sola för att det kan vara farligt för huden, så länge de låter mig få vara fin och brun.
 
Testade också ett mobilskydd jag fått av min kusins kille, sponsrat av Eniro.
(Använder ni inte Eniro, så ska ni börja med det. Det är tydligen bäst.)
Det fungerar ju tydligen under vatten hur bra som hellst. Jag spelade in diverse filmer och tog flera bilder. Men det är inget jag lägger upp här då jag ser ut som en överaktiv åttaåring som badar för första gången.
 
 
 

Mosebacke

Igår drog jag och min kvinna oss in till stan för lite socialisering.
 
Vi skulle möta upp en kompis på Mosebacke på Söder och ta något glas eller två. Nu är denna människa lite tidsoptimist, så det slutade med att vi satt kvar på Mosebacke tills det stängde vid elva .
Vi mötte upp min kompis och hans två kompisar lite senare på ett ställe som heter Ljungrens. Ljungrens är ett uteställe/lounge mitt i en galleria.
Only in Stockholm eller?
 
 
 

True story


Snart semester!

Jag längtar så otroligt. Jag har en ynka liten vecka semester iår så jag ser verkligen fram emot den.
Jag slutar på jobbet nästa fredag och då åker jag och Ella ner till Kungsbacka och spenderar hela veckan där.
 
Känner verkligen att jag är i behov av en vecka med avslappning och lugnt tempo. Jag har ju jobbat hela sommaren som passhandläggare på polisstationen i Nacka. Visst har det varit kul, men det är fullt ös hela tiden. 30 minuters rast är allt du hinner ta under hela dagen, all annan tid så är det bara pass. Sen blir det en annan stress när personerna du har att göra med också är stressade.
Det är allt möjligt folk. Människor som inte klarar av väntetid utan tycker det är vårat fel att dem får vänta. Barnfamiljer som skall iväg på semester och är stressade, med barn som inte vill ta något kort utan hellre sitter och skriker.
Det är inte en lugn arbetsmiljö kan jag lova.
Så det skall som sagt bli skönt med en veckas semester innan skolan drar igång igen.

 
 

Blåbärspaj for president

Vad sägs om lite smulpaj med nyplockade blåbär?
Gott var det iallfall.
 

Solig löpning

En löpning hem från jobbet kändes som en smart idé, enda tills det började regna.
 
Sen började det regna lite mer. Heelt genomblöt blev jag. 

Dålig söndag?

I söndags var det dags för mamma och pappa att åka hem till sitt kära Onsala och lämna oss ensamma igen. Som tur är gick mötet mellan "besten med pesten" (min far) och vår nya familjemedlem bra. Även om han klart och tydligt förklarat tidigare att han inte gillar katter och att "en bra katt är en överkörd katt". Men som jag vet sedan innan så är det mycket snack från den mannen. Han blev mjuk som en blöt trasa när han träffade den lilla tigern.
 
Söndagen spenderade jag och Ella vid vår lilla sjö. Om sanningen skall fram så var det första gången vi var vid "vår" sjö igår. Har alltid vetat att den funnits där men inte vetat om den varit förgiftad av ryssarna eller något liknande. Men efter att ha fått lite tips i lördags så begav vi oss dit. Hur mysigt som hellst!
 
 
Riktig humor

En gammal låt som jag hittade på nytt. Grymma killar de där.


Heldag i skärgården.

I helgen var min kära mamma och pappa här uppe på besök.
Vi spenderade hela lördagen ute till sjöss med pappas chef och hans familj. Helt underbart!
Det var verkligen perfekt väder hela dagen. Så vi åkte med båten från Saltsjöbaden där den ligger, in till stan där vi fick en skymt av folkhavet som följde pride-tåget. Det tar ett tag att åka in till stan med båt kan jag lova. Det är ju inte direkt motorväg hela vägen.
 
Efter ett tags glidande i riddarfjärden i stan så bar det av längre ut i skärgården till en ö som deras båtklubb äger. Där blev det god mat, dryck och även lite bad. Jag kan inte direkt säga att det var varmt (18 grader), men det var uppfriskande.
 
Riktig underbart var det.


                                           
Om ni undrar vad detta är, så är det utsikten från öns toalett. Finns värre utsikter.
 
 
 
 

Sötast i världen

 
 
Det är ju helt galet var söt denna lilla elefanten är.
 

RSS 2.0